Upptäck Sigtuna

Sigtuna, Sveriges första stad, anlades på 980-talet av Erik Segersäll vilket har resulterat i den medeltida charmen som finns kvar än idag. Promenera längs Stora Gatan, som anlades för över 1000 år sedan, där det nu myllrar av charmiga butiker och caféer. Här kan du njuta av fantastiska chokladpraliner på R.C. Chocolat eller läckra bakverk hos Tant Bruns kaffestuga från 1600-talet. Eller varför inte göra ett besök i trevliga och välsorterade Sigtuna Bokhandel?

När du är på Stora Gatan, stanna till vid det vackra rådhuset från år 1744 där tusentals par har gift sig genom åren. Passa även på att besöka Mariakyrkan som invigdes år 1247 och därmed är Sveriges äldsta tegelkyrka. Intill Mariakyrkan ligger St. Olofs kyrkoruin som restes under 1100-talet och har kopplingar till myten om den norske helgonkungen Olav den helige. I området finns även flertalet runstenar resta under vikingatiden och medeltiden. Titta även förbi hos Sigtuna Museum & Art som bjuder på intressanta utställningar av olika slag.

Vad du än gör, missa inte Bagarbodens Sigtunamunkar!

Det finns flera fantastiska slott i närheten av Sigtuna stad, bland annat Steninge slott som ligger inom cykelavstånd. Slottet, som ritades av Nicodemus Tessin d.y. och uppfördes i slutet av 1600-talet, har fantastiska omgivningar och en trevlig handelsträdgård. Under sommarmånaderna kan du dessutom ta båten från Sigtuna till ett av Europas främsta barockslott: Skokloster. Slottet har en fantastisk konstsamling med ett tusental målningar. Bland annat kan du se Giuseppe Arcimboldos kända porträtt av kejsaren Rudolf II av Prag som guden Vertumnus.

Svårt att hitta? Ta med vår karta på vägen.