Sigtunahöjden
och de globala målen

Sigtunahöjden har sedan starten haft ett stort hållbarhetsfokus och det genomsyrar allt i verksamheten från ägardirektiv till visionen, ”Tillsammans för en hållbar framtid” som ramar in verksamheten väl och visar att vi alltid siktar högre.

Vi ser det som en nödvändighet snarare än ett val att bidra till en hållbar planet. Tillsammans ska vi lyckas med minsta möjliga påverkan, men med största möjliga positiva påverkan för framtiden. Vi gör så gott vi kan och gärna lite till, samtidigt som vi lär oss hela tiden. I anslutning till vår vision med stort hållbarhetsfokus föll det sig naturligt att arbeta med Agenda 2030s globala mål. Vi anser att organisationer och företag har stor nytta av att formulera sina mål och arbeta löpande med dem både externt och internt.

Primära mål

Vi vill hjälpa till att uppnå de globala målen till år 2030. Vår insats är att sätta huvudfokus. Vi har valt tre primära mål som är oss nära till hjärtat och något vi känner vi kan påverka. Tillsammans med vår hållbarhetsgrupp arbetar vi aktivt för att nå de uppsatta målen.

Mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

Sigtunahöjden tror att ekonomisk tillväxt utan miljöförstöring är möjlig. Vi vill skapa en stabil tillväxt där överskottet investeras i utveckling och förädling av verksamheten. Vi tror inte på begränsningar när det gäller anställdas rättigheter eller den hållbara besöksnäringen i stort. Vi är en inkluderande arbetsplats och tror på en öppen kommunikation med våra gäster och mellan varandra.

Så arbetar sigtunahöjden med målet

  • Vi skapar arbetstillfällen inom hållbar besöksnäring och främjar lokala produkter och lokal kultur.
  • Vi främjar ungas anställning genom att samarbeta med utbildningssamordnare i branschen.
  • Vi tar emot praktikanter och förstår att vi har möjligheten att påverka näringen och skapa arbetstillfällen genom detta. Vi inspirerar även andra att tänka som oss.
  • Vi är nyfikna och testar gärna nya lösningar – exempelvis vill vi ligga i framkant vad det gäller digitala system och kundlösningar.
  • Vi ser till att det finns tillräckligt många medarbetare så att alla kan arbeta rimligt långa arbetspass, samt utvärderar ständigt arbetsbelastning
  • Vi fortsätter att utvärdera och följa upp jämställdhetsplanen för företaget regelbundet.
  • Vi hjälper personer med särskilda behov att få praktik eller sysselsättning i vår verksamhet, så de kan utvecklas och bygga på sin självkänsla.
  • Vi erbjuder en mycket fördelaktig ob-ersättning. 70% OB på vardagar efter kl:20 och hela dagen på lördagar, medan söndagar är det 100% OB.

Mål 15: Ekosystem
och biologisk mångfald

FNs globala mål nr.15 handlar om att skydda, återställa och främja ett hållbart nyttjande av landbaserade ekosystem. Vi på Sigtunahöjden tycker att det är viktigt att ställa hårda miljökrav. Vi har att alltid en genomarbetad tanke med det vi erbjuder, både tjänster och de produkter vi konsumerar och erbjuder våra gäster.

Så arbetar sigtunahöjden med målet

  • Vi köper i möjligaste mån in lokala, närproducerade och ekologiska produkter och råvaror. Över 50% av råvarorna i Restaurang Skog är ekologiska.
  • Vi stöttar organisationer som bidrar till att bevara den biologiska mångfalden.
  • För att bidra till att bevara ett välfungerande ekosystem har Sigtunahöjden en egen biodling, där den färdiga honungen säljs i shoppen, Gröna Hörnan.
  • Öka vår andel eko till 70% i Restaurang Skog.
  • Utöka det ekologiska dryckesutbudet.
  • Vår skadedjursbekämpning är giftfri för att värna om miljön.

Mål 17: Genomförande
och globalt partnerskap

Målet syftar till att stärka en hållbar utveckling och samtidigt inspirera andra till samma utveckling. Inget land eller någon grupp ska lämnas utanför i utvecklingen för en hållbar framtid.

Sigtunahöjden vill vara ett föredöme, en förebild och en inspirationskälla för besöksnäringen som helhet. Vi vill vara en lokal, nationell och internationell partner för hållbar utveckling. Därför är detta mål extra viktigt för oss. Vi behöver påverka i det stora för att göra skillnad på riktigt.

Så arbetar sigtunahöjden med målet

  • Sigtunahöjden ställer krav på sina nationella och internationella leverantörer och producenter att uppmuntra till goda arbetsförhållanden och social hållbarhet i alla led.
  • Sigtunahöjden är aktiva medlemmar i den världsomspännande mötesorganisationen IACC. Vår VD Lotta Boman har tidigare varit Europapresident i organisationen. Vi har flera kockar som deltagit och tävlat i ”Copper skillet” som är organisationens världsomspännande kocktävling, som bidrar till uppmärksamhet för våra talanger inom mat och dryck. Vi bidrar med vår kunskap om hållbar besöksnäring för att inspirera, vara en förebild och få den internationella mötesindustrin att göra mer. Detta gör vi genom att berätta om vårt egna hållbarhetsarbete i sammanhang som dessa. Vi upplever att vi kan inspirera och påverka andra medlemmar i våra nätverk med många hållbara initiativ.
  • Vi är medlemmar i Nätverket Hållbar Besöksnäring, Visitas hållbarhetsnätverk och nätverket för Hållbart Näringsliv.
  • Vi engagerar oss i företagarfrågor och branschfrågor inte bara lokalt i  Sigtuna kommun, utan också genom vår prioriterade mötespartner Svenska Möten. 
  • Vi delar med oss av vår kunskap till branschen och gästföreläser om olika  hållbara satsningar, dels i Restaurang Skog eller hur vi arbetar med energifrågor och hållbarhet i stort.
  • Vi sitter med i ledningsgrupper i yrkeshögskoleutbildningar, eller som mentorer i gymnasieskolor för att bidra med våra perspektiv.
  • Vi fortsätter vara en pådrivande kraft i vår näring och syns i allt större omfattning.
  • Ställa krav och påverka till en hållbar omställning genom de nätverk vi är med i.

Sekundära mål

Vi arbetar för en hållbar framtid. Vi tycker därför att enbart fokusera på tre mål är för lite, speciellt när Agenda 2030 är så snart. Med detta har vi även valt ut fyra sekundära mål som vi eftersträva att bidra till år 2030.

Vill du lära dig mer om hur du och ditt företag kan arbeta med de globala målen? Kolla in vår artikel här.

Mål 10: Minskad ojämlikhet

Att minska ojämlikhet inom och mellan länder är viktigt. Det handlar om allas lika rättigheter. För att nå målet krävs att vi främjar social och ekonomisk inkludering.

Vi arbetar med målet genom att vara en öppen och inkluderande verksamhet som aldrig under några omständigheter gör skillnad på människor oavsett etnicitet, kön eller ålder och samtidigt jobbar för en jämlikare värld. Vi tror att vi behöver verka tillsammans för en hållbar framtid och anser att det är just detta som inkludering handlar om.

Så arbetar Sigtunahöjden med målet

  • Vi arbetar för att vara en inkluderande arbetsplats som främjar mångfald. Många får sitt första jobb hos oss oavsett bakgrund, ålder eller utbildning/erfarenhet.
  • Vi tar emot praoelever och praktikanter som får prova på att arbeta hos oss.
  • Vi bidrar till arbetsträning, svenskaundervisning och andra stöd som krävs för att våra anställda ska kunna göra ett bra jobb.
  • Vi fortsätter att arbeta med inkludering och mångfald.
  • Vi utvecklar de stöd vi erbjuder för att våra medarbetare ska bli framgångsrika i sitt arbete oavsett förutsättning.
  • Vi håller i jämna mellanrum insamlingar för Världens Barn och fortsätter att utforska hur vi kan göra det på olika sätt.
Kock håller upp skott
Restaurang Skog skär upp tomater.

Mål 12: Hållbar konsumtion
och produktion

Mål nr.12 syftar till att främja en hållbar konsumtion. En hållbar konsumtion innebär miljöfördelar, men även sociala och ekonomiska fördelar såsom ökad konkurrenskraft, tillväxt på såväl den lokala som globala marknaden, samt ökad sysselsättning.

Sigtunahöjden ska minska sitt ekologiska fotavtryck genom att aktivt arbeta med hållbara produkter och råvaror. När vi konsumerar gör vi det alltid medvetet.

Så arbetar Sigtunahöjden med målet

  • Sigtunahöjden arbetar lokalt med kommunen och näringsliv för att stärka hållbara initiativ, tex bikupor, minska matsvinn och engångsprodukter. Vi beställer hela djur och använder flera olika delar i matlagningen som i andra fall blir svinn. Vi uppmuntrar gäster till att ta del av våra hållbara initiativ.
  • Vi ställer miljökrav på inköp av varor till vår shop och prioriterar lokala leverantörer eller organisationer med ett gott syfte. I vår spa-avdelning använder vi svenska, ekologiska hud- och hårvårdsprodukter från Maria Åkerberg.
  • I Sigtunahöjdens Restaurang Skog ställs hårda miljökrav där ekologiska och närodlade produkter alltid prioriteras. Vi köper in MSC godkänd fisk och prioriterar KRAV-märkta råvaror. Mer än hälften av mat och dryck i Restaurang Skog är ekologisk. Vi prioriterar lokal, närproducerad mat och dryck som reducerar klimatpåverkan genom kortare transporter. Restaurang Skog är även en del av nätverket Hållbara Restauranger.
  • Cirkulär ekonomi är en central strategi i omställningen till en hållbar framtid och handlar om att systematiskt bryta den linjära logiken ”ta-använd-släng” mentaliteten och ersätta den med processer som bygger på resurseffektivitet, återanvändning och regenerativa flöden.
  • Vi återbrukar och återanvänder i största möjliga mån och köper endast nytt då vi verkligen måste. Vi klär om möbler hellre än köper nytt, personalen har klänningar och skjortor av återvunna tyger från OrkanLia.
  • Sigtunahöjden är en Svanenmärkt anläggning och var en av de 10 första i Norden att få denna certifiering redan 1999.
  • Vi har miljömärkt bergvärme och kommer under 2025 att göra en investering i vår värme- och ventilationsanläggning, som kommer att bidra med att sänka vårt klimatavtryck med över 300 ton under anläggningens livscykel på 17 år.
  • Vi sorterar allt avfall och undviker allt engångsmaterial av plast.
  • Vi jobbar för att hela verksamheten ska ha minsta möjliga miljöpåverkan.
  • Undersöker klimatsmarta möjligheter för uppvärmning av jacuzzis och gatubelysning.

Mål 13: Bekämpa
klimatförändringarna

Målet handlar om något så viktigt som att aktivt bekämpa klimatförändringarna. Samtidigt är det lika viktigt att öka kunskapen om utmaningen vi står inför.

Att aktivt bekämpa klimatförändringarna är viktigt för oss som företag. Det är i sig den stora utmaningen som vi kan koppla vårt övergripande miljöarbete till, allt från att använda bio-olja till att hålla nere på energianvändning. Sigtunahöjden är ett föredöme för andra företag, privatpersoner och skolor. Vi bekämpar, på vårt sätt, klimatförändringarna varje dag.

Så arbetar Sigtunahöjden med målet

  • Sigtunahöjden reducerar mängden kött och mejeriprodukter vi serverar till våra gäster och personal och erbjuder vegetariska menyer.
  • Vi erbjuder våra kunder klimatsmarta resor via fossilfria Håbo Buss och uppmanar även gästerna att bidra på olika sätt, tex släcka lamporna, ta mindre portioner, men gärna fylla på ifrån lunchbuffén.
  • Vi delar med oss och sprider kunskap om hur det går att minska sin klimatpåverkan inom besöksnäringen (se även mål 17).
  • Vi arbetar aktivt med att minska vårt matsvinn.
  • Vi utbildar människor som hittar till vår inspirationssida, genom att skapa artiklar om hållbarhet.
  • Vi vill att varje ny investering som görs i fastigheten ska bidra till att sänka vårt koldioxidutsläpp och därmed sänka det totala klimatavtrycket.

Mål 16: Fredliga och
inkluderande samhällen

Målet främjar samhällen fria från våld, konflikter och korruption. Det är även ett medel för hållbar utveckling. Detta syftar till att alla människor ska ha lika tillgång till rättvisa möjligheter och att alla ska vara lika inför lagen.

Sigtunahöjden är en plats för människor att mötas på. Vi har noll tolerans mot mobbning, samtidigt som vi bygger ömsesidig respekt mellan både gäster och personal som vistas hos oss. Vi arbetar nära våra kunder och tycker om att vara varandras bollplank.

Så arbetar Sigtunahöjden med målet

  • Sigtunahöjden skapar en trygg miljö i närområdet genom att hålla området öppet och upplyst.
  • Sigtunahöjden bidrar till en trygg miljö med att anordna lokala evenemang.
  • Sigtunahöjden tar emot praktikanter (se mål 8).
  • Sigtunahöjden arbetar tillsammans med andra hotell för att motverka trafficking. Vi stöder ROKS arbete.
  • Vi medverkar i olika fysiska aktiviteter som t ex olika löptävlingar, vandringar och andra spontana uteaktiviteter för egna och välgörande ändamål.
  • Vi vill bjuda in och skapa engagemang hos ungdomar för att lära sig mer om miljö och hållbarhet.