Vi andas hållbarhet

Historien säger att kung Erik Segersäll behövde en plats för människor att mötas på och grundade Sigtuna i slutet av 900-talet. Staden har vi kvar som arv. Vi fortsätter att mötas idag, 1000 år senare och vi vill att människor ska kunna mötas här i framtiden. Därför är miljöansvaret någonting väldigt viktigt för oss.

Tillsammans ska vi lyckas med att skapa minsta möjliga påverkan men största möjliga avtryck för framtiden. 

Vi skapar hållbara och  framgångsrika möten med  upplevelsen i fokus. Det gör vi genom att ta  ansvar för de krav och behov  som människor, företag och miljön har på oss. 

Vi är en del av ett kretslopp

Vi tänker kretslopp och vet att vi är en del av ett sammanhang. Vi vill visa att vi bryr oss. Det kan vara enkla saker som mindre tallrikar för att minska matsvinnet eller sy arbetskläder av färgglada återvunna gardintyger. Det ska vara skojigt och lätt, det ska kännas bra i magen att göra gott.

Små ändringar gör skillnad, i möteslokalen uppmuntrar vi våra gäster att släcka lampan när de går ut och alla hjälpmedel är miljömärkt,  whiteboard-pennor, bläckpennor, block och blädderblock. 

Vi är också sedan lång tid tillbaka Svanen-märkta och ställer hårda miljökrav på alla våra leverantörer.

2019 blev Sigtunahöjden utsedd till Årets Hållbara Företag av Näringslivsgalan Sigtuna.

De globala målen

Sigtunahöjden arbetar med FN:s globala hållbarhetsmål. Här kan du läsa vilka mål vi arbetar med, hur vi gör detta varje dag men även hur vi vill bidra till en bättre värld på sikt.

Läs mer

Bikupor för mångfald

Vi har två bikupor för att öka den biologiska mångfalden och varje år skördar vi ca 50 kg honung som du får smaka på. Vi har inga produkter med palmolja eftersom vi vet att dessa har en negativ miljöpåverkan. 

Biobränsle för flyg

Vårt hållbarhetsarbete stannar inte innanför våra dörrar. Vi vill vara med och påverka. Vi är en del av ett större hållbarhetsnätverk i regionen där vi samarbetar för att gemensamt kunna göra mer. Exempelvis är vi med i satsningen på Fly Green Fund, biobränsle för flyget. Ska du ha ett möte där deltagarna flyger till mötesplatsen är Fly Green Fund ett bra alternativ för att reducera ert klimatavtryck.

Hållbar och klimatsmart mat

Vi lägger stor omsorg på maten som serveras hos oss. Utöver att vi ofta serverar vilt och har en mycket hög andel ekologiska råvaror köper vi även in hela djur från närliggande gårdar där inget går till spillo. På temat matsvinn serverar vi också fika i mindre bitar för att slippa slänga stora bakverk som stått framme för länge. Här hittar du tips på hur du själv kan påverka måltiderna på konferensen att bli så hållbar som möjligt.

Hotell och städ

Sigtunahöjdens team på housekeeping arbetar aktivt för att tvätta så lite som möjligt men också för att textilierna ska hålla så länge som möjligt.

den här filmen får du se hur vi arbetar med hållbarhet när det kommer till just städning och hotell.

Årets Miljöinitiativ 2020

Under Svenska Mötespriset 2020, som anordnas av Svenska Möten, blev vårt arbete de globala målen utnämnt till Årets Miljöinitiativ.

Svenska Mötens Inspirationsbok

Ingen kan göra allt. Men alla kan göra något. Och tillsammans kan vi göra stor skillnad! Och detta ska vi självklart berätta om och inspirera andra.

På Sigtunahöjden är vi stolta över vår samarbete med Svenska Möten. ”Vi vill leva Globala målen.” är en inspirationsbok om det fantastiska hållbarhetsarbete som görs ute på Svenska Mötens utvalda mötesplatser.

Läs mer